Gevoegelijk

Sommige woorden kun je bijna willekeurig in elke zin gebruiken als een soort glijmiddel voor het gesmeerd uitspreken van de zin, terwijl ze doorgaans weinig toevoegen aan de boodschap. Veel gebruikt worden woorden als natuurlijk, zeg maar en ook.

Sommige van deze smeerwoorden hebben ook nog een intelligente bijklank, zoals gevoegelijk. Je kunt dit woord werkelijk overal tussen proppen zonder iets aan betekenis toe te voegen en toch intelligent over te komen. Een paar voorbeelden:

We kunnen gevoegelijk stellen dat…
Neem maar gevoegelijk aan dat…
Dat kunnen we gevoegelijk afschaffen.

Klinkt toch interessant, niet? Als je gevoegelijk weg zou laten doet dat niets aan de betekenis af, dus meer dan een smeer- of poetsmiddel is het niet. Een ander poetswoord in dezelfde categorie is genoegzaam. Merkwaardig genoeg hoor je dit woord meestal maar in xc3xa9xc3xa9n uitdrukking terugkomen:

Dat is genoegzaam bekend.

Wederom: wat voegt het toe? Niet zoveel, maar het bekt wel lekker. Je hoeft zelfs niet eens de betekenis van gevoeglijk (zonder e ja) of genoegzaam te kennen om toch indruk te maken op de ongelukkigen die gewenst of ongewenst naar jouw geklets moeten luisteren.

Lieve mensen, zullen we daarom gevoegelijk met zijn allen afspreken dat gevoegelijk en genoegzaam genoegzaam overbodig zijn en deze poetswoorden dus gevoegelijk achterwege te laten? Bij voorbaat dank. Tot iedereen zich aan de afspraak houdt waardeer ik gevoegelijk en genoegzaam gevoegelijk met een 7 op de irrischaal.

Advertenties

2 thoughts on “Gevoegelijk

  1. Waarom een woord irritant vinden dat niet bestaat? Het is gevoeglijk, niet gevoegelijk. Het woord stamt al uit de dertiende eeuw, naar ik heb begrepen.

  2. In de tekst staat ook dat het gevoeglijk is. Ik heb echter gevoegelijk geschreven omdat heel Nederland dat zegt en schrijft.

Reacties zijn gesloten.