Bizar

Er heeft zich afgelopen weekend een bizar weerfenomeen voorgedaan. Eerlijk gezegd had ik het niet opgemerkt en ook had het KNMI geen weeralarm afgegeven, maar gelukkig was daar Peter Timofeeff die ons bij de les hield.

Wat voor bizars heeft zich dan voorgedaan? Een allesvernietigende sneeuwstorm die Sneek heeft weggevaagd? Zware vorst met een ijsaangroei van dertig centimeter in een nacht? Een windhoos met een kracht van F5? Een lokale hittegolf in Hardenberg die de sneeuw smolt tot modderstromen en het dorp vlaklegde?

Nee. Dit fenomeen heeft zich nog nooit voorgedaan. Peter verhaalde er kleurrijk over tijdens het weerbericht en hield mij zo in spanning dat mijn nagelbijtmanie na 20 jaar spontaan weer terugkeerde. Dit was uniek, zeldzaam en curieus. Ik kon het bijna niet geloven, maar volgens Peter bleek het toch mogelijk dat het in het noorden van het land winters was met lichte vorst en dat het in Limburg zelfs zes graden was! Hoe bizar.

Als dit het Guinness Book of Records niet haalt dan weet ik het niet meer. Zo iets bizars heb ik nog nooit beleefd. Dat ik dat in mijn toch al veel te korte leven nog mag meemaken. Ik zie mezelf over dertig jaar al voor de open haard zitten met mijn kleinkinderen en heroïsch vertellen over de ontberingen die opa heeft moeten doorstaan in de winter van 2010. Man van het jaar werd uiteraard Peter Timofeeff, die ondanks de verschrikkingen die het klimaat over ons uitstortte fier overeind bleef om het lijdende volk te steunen en te waarschuwen voor de gevaren van het weer.

Ik ben benieuwd welke term Peter zal gebruiken als er echt eens een modderstroom of een zeer sterke windhoos in Nederland plaatsvindt. Het zal een bizarrer woord dan bizar moeten zijn. Het zonderlinge misbruik van bizar en de inflatie die het woord daardoor ondergaat, waardeer ik met een buitenissige 5 op de irrischaal.

Advertenties

7 gedachten over “Bizar

 1. Bizar inderdaad dergelijk woordverschralend misbruik. Bizar ook hoe eenvoudig een krachtige term even tijdens een weerpraatje gedevalueerd kan worden. Bijzonder , opvallend, wellicht extreem zelfs, het temperatuurverschil tussen het Noorden en het Zuiden was vrij groot voor die 300 km.
  Bizar woordgebruik weer.

 2. Meneer Timofeeff is zelf een bizar fenomeen. Er komt geen normale zin uit.
  Veel regen, ook in Engeland. (is dat een zin?) Het regent morgen dan regent het in… In Zeeland dxc3xa1xc3xa1r is het veel zachter… Of het weer is best OK, helemaal niet verkeerd. (wat zou dat zijn, verkeerd weer?)
  De ergernis begint overigens bij de oubollige diavertoning met ditto commentaar. Best wel lastig, die regen als je op de weg zit. Die mensen gingen er lekker op uit, maar wel een dikke jas aantrekken, hoor, want het is toch nog wel koud op de terrasjes. Als we Peter niet hadden, ik zou zomaar een kou vatten.
  De RTL-4 kijker gaat blijkbaar vaak naar de costa’s en de Turkse stranden.
  Die komen steevast aan bod – na de foto’s ervan. Intussen word ik nerveus; het is al acht uur en ik wil het echte nieuws zien. Maar we zijn nog bij de depressies die met elkaar in gevecht zijn en het duurt nog even voor ik weet wat voor weer het hier morgen is.
  Gelukkig stelt die bui in Friesland niet veel voor, maar bij mij in de buurt moet ik er toch rekening mee houden. Ja, wat voor weer het ook wordt, ik moet er altijd rekening mee houden, ook als ik thuis blijf en mijn dak niet lekt.
  Tenzij het ook dan niet veel voorstelt, of alles best OK is en niet al te verkeerd.

 3. Van Dale: bixc2xb7zar bn, bw; -der, -st zonderling, vreemd, grillig

  Behalve dan dat het woord minder gebruikt wordt dan de synoniemen, vind ik het gebruik van het woord ‘bizar’ door de weerman geen devaluatie van de term.
  Wat mij wel bevreemdt, is dat de weerman dit verschijnsel vreemd vindt. Ik reis vaak tussen het zuiden, het noorden of het westen van het land en weet dat ik het dak van de cabrio niet de hele rit open kan hebben en de kachel soms wat harder moet werken om alles op dezelfde temperatuur te houden. Iedere Limburger weet dat in Limburg een landklimaat heerst en iedere eilander zal u vertellen dat het weerbericht voor Nederland niet opgaat voor hun stekje. We zoeken zomers niet voor niets verkoeling aan zee.

  PS: laatste alinea, tweede regel: ‘het zal een bizarrer woord …’ moet zijn: ‘… bizarder …’.

 4. Ik moet zeggen dat ik het woord bizar alweer minder vaak hoor dan een paar jaar geleden. Volgens mij is het eerst populair geworden bij studenten. Ik hoor het namelijk vooral studentencorpsmeisjes zeggen, met zo’n overdreven gebrekkige r aan het eind, waarbij ze hun tongpunt bijkans tegen hun huig aandrukken.

 5. Nicolien Sauerbreij gebruikt naar aanleiding van het behalen van de gouden medaille ook voortdurend het woord bizar!
  Ik wil verder niet afdingen op haar geweldige prestatie, maar bizar kan je het toch nauwelijks noemen. Als je eerste staat in het wereldbekerklassement, regelmatig hoog eindigt in wedstrijden en algemeen als favoriet wordt aangeduid, is het woord niet echt op zijn plaats.
  Bizar zou het zijn als ze halverwege de race haar been gebroken had en toch de wedstrijd winnend afgesloten. Of wanneer haar tegenstander in de finale door een meteoor getroffen was.

 6. Als iets uniek is, is het sowieso zeldzaam. Zeldzaamst, zelfs. Zeldzamer dan uniek, kom je niet tegen.

Reacties zijn gesloten.